We horen de laatste tijd geluiden dat het ook zou helpen als er wat meer bekendheid gegeven zou worden aan de joodse cultuur. Is dat een open deur of een…
Je hoeft nog niet zo oud te zijn om je het moment te kunnen herinneren waarop de plaatsnaam Tsjernobyl zijn intrede deed in ons bewustzijn. Daarvóór kwamen Oekraïense plaatsnamen –…
Rabbi Nachman van Bratslav was een achterkleinzoon van de Baäl Sjem Tov, de ‘stichter’ van het chassidisme, en daardoor belast met het bijna ondragelijke besef dat er een belangrijke spirituele…
We hoeven er geen wedstrijd van te maken, maar het bekendste verhaal uit de Bijbel – als we de appel van Eva even passeren – is toch wel dat van…
Het is tijd om eens een bekend en beroemd kleinood van S.J. Agnon voor het voetlicht te halen, en wel onder zijn eigen Hebreeuwse titel: Aggadat ha-Sofer is een kort verhaal…
Er is al menig woordje gewijd aan de noden van hen die een bewonderde schrijver als Agnon graag willen lezen maar niet genoeg Hebreeuws kennen. Onder het motto ‘Lost in…
Bij een vorige gelegenheid hadden we het over de eerste twee delen van Agnons wat voortijdige Verzamelde Werk, dat in 1931 door zijn mecenas Salman Schocken in Berlijn werd…
Was het allemaal toeval? Een jonge, onmiskenbaar getalenteerde schrijver probeert een paar jaar lang in Palestina zijn zionistische ideaal en zijn schrijversambities aan elkaar te knopen (liefst met enige broodwinning…
Er was eens een geleerde Joodse vrouw die, ondanks de exclusief mannelijke sfeer aldaar, toch graag het bet midrasj bezocht, omdat daar de boeken stonden waar ze thuis niet over kon beschikken…